Derde prijs voor Station Deurne in Engelse competitie!

Michel Lintermans zet zich al jaren in om het station en de spoorzone in Deurne te verbeteren. Het begon eigenlijk als grap. Tijdens een symposium van de Britse spoorwegen in Glasgow in 2018 gooide hij een balletje op. Of het station van Deurne ook mee mocht dingen naar de spoorwegprijzen in het Verenigd Koninkrijk. “Schrijf je maar in”, zei de organisatie. Uiteindelijk werd station Deurne zelfs derde in de categorie 'it's your station' en werden we uitgenodigd om de prijs in Engeland te komen ophalen!

Vijf jaar geleden startte hij samen met Jip Dohmen en Libor van Bree Coöperatie Stationspark Deurne. Een initiatief om het station en de omgeving daaromheen te verfraaien. Volgens hen maakte het gebied een troosteloze indruk. Het begin verliep uiterst stroef. Een crowdfundingsactie om wat geld op te halen liep uit op een fiasco. “Met pijn en moeite haalden we twee tientjes op.” Lintermans en zijn kompanen lieten zich echter niet uit het veld slaan. De NS toonde interesse in het project, Prorail was in eerste instantie nog terughoudend. Toen de eerste projecten klaar waren, groeide het enthousiasme. Niet alleen bij Prorail en NS, maar ook bij de inwoners van Deurne. De stroomkastjes in de spoorzone werden voorzien van fraaie historische afbeeldingen. Een gratis watertappunt biedt uitkomst voor dorstige forenzen. Voor de jongste reizigers werd een fleurig hinkelpad aangelegd om de tijd te doden tijdens het wachten. Even verderop wordt er groente en fruit verbouwd in de moestuin van het station. Bewoners van onder andere Oro, GGZ en leerlingen van de Antoon van Dijkschool weten de weg naar het station te vinden. Het is slechts een kleine greep van wat er allemaal is gerealiseerd “Toen zagen de mensen dat er echt wat gebeurde”, vertelt een trotse Lintermans. Het hielp bij het volgende plan van de Deurnenaar. Het geld voor een immense muurschildering was dan ook binnen een mum van tijd verzameld. De heren van Studio Giftig gingen vol overgave aan de slag. Het resultaat mag er zijn. Naast het spoor, op de achterkant van een fabriekshal, verrees een fraai graffitikunstwerk met daarop tal van bekende Deurnenaren. Van musicalster Marjolein Teepen en actrice Monic Hendrickx tot Ernst Janzs van Doe Maar. Zelfs de huidige pastoor Paul Janssen kreeg een plekje op de muur. 

Community Rail Awards
Op 3 oktober werd in het Engelse Telford bekend dat station Deurne brons heeft gewonnen bij de Community Rail Awards in de categorie 'it's your station' (onderstaand een foto van de prijs). De organisatie Acorp reikt elk jaar prijzen uit in tien verschillende categorieën. De Britten roemen de maatschappelijke betrokkenheid van het project rondom het station van Deurne. Lintermans ziet graag dat er in Nederland ook een vergelijkbare organisatie komt zoals Acorp. Hij zou daar met liefde een voortrekkersrol in gaan vervullen.

Wij zijn als Coöperatie in ieder geval enorm trots op het behaalde resultaat bij onze eerste deelname aan de Community Rail Awards! Volgend jaar zullen wij ons met nieuwe projecten wederom inschrijven en proberen in de prijzen te vallen bij nog meer categorieën. 

Website door Buro TARGET